Založ si blog

Ako za rok vyriešiť nezamestnanosť, alebo len jeden z mnohých príkladov ako klameme sami seba?

Na Slovensku je problém (ne)zamestnanosti určite najdiskutovanejšou verejnou témou. Pre verejnosť však zostáva skutočný stav úplne nejasný. A to aj napriek mnohým stovkám predebatovaných hodín. Rozhodujúcim dôvodom je používanie ukazovateľov, ktoré slúžia všeličomu, len nie zisteniu skutočného stavu. Najfrekventovanejším takým e v našich končinách „Miera evidovanej nezamestnanosti“.

Trocha histórie

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) od začiatku vypočítava mieru nezamestnanosti vo dvoch variantoch. Z celkového počtu a z disponibilného (môžu ihneď nastúpiť do práce) počtu prihlásených uchádzačov o zamestnanie. V januári 2002 zmenili terminológiu. Z ukazovateľa „Miera evidovaných nezamestnaných“ sa stala „Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu registrovaných nezamestnaných“ a z ukazovateľa „Miera disponibilných evidovaných nezamestnaných“ aj dnes známa „Miera evidovanej nezamestnanosti“. V priebehu rokov ešte v prvom z ukazovateľov zmenili „celkový počet nezamestnaných“ na „celkový počet uchádzačov o zamestnanie“ Ukazovateľ, vypočítaný iba z disponibilného počtu, sa však stal hlavným parametrom aj pre vládne prezentácie stavu v oblasti nezamestnanosti. A nielen to. Aj kritériom pre priznávanie rôznych príspevkov od štátu.

Ako za rok vyriešiť nezamestnanosť?

Ak by ukazovateľ „Miera evidovanej nezamestnanosti“ (MEN) skutočne vierohodne popisoval stav v uvedenej oblasti, bolo by riešenie problému v podstate veľmi jednoduché. Vidíme to na príklade údajov ÚPSVaR za okres Revúca. Za štyri posledné mesiace roka 2015 došlo k zníženiu MEN o 5 percentných bodov (pb), z 24,99 na 19,97 percenta. Takže stačí takto pokračovať jediný rok. A je to!. Miera evidovanej nezamestnanosti pod piatimi percentami.

Vývoj mier celkovej a evidovanej nezamestnanosti v okrese Revúca

Je tu však problém

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie (CMN) v tom istom období klesla len o 1 pb. Už aj tak vysoký rozdiel medzi uvedenými mierami sa tak zvýšil zo 7,30 na 11,25 pb. Drvivú väčšinu z toho, 5,42 a 3,80 percenta, tvorili uchádzači pôsobiaci v dobrovoľníckej službe a zabezpečujúci tzv. menšie obecné služby. Krátkodobo chorí či ošetrujúci člena rodiny tvorili 1,79 percenta. Snaha zapájať do miestnych aktivít čo najviac ľudí bez trvalej práce nepochybne slúži ku cti miestnych samospráv. Uvedomíme si to pri pohľade na násobne slabšie výsledky okresov s podobne nepriaznivou situáciou na pracovnom trhu. Tiež pomáhajú týmto ľuďom udržiavať či budovať aspoň minimálne pracovné návyky a zručnosti. Nemôžeme sa však tváriť, že majú prácu s príjmom, na ktorom môžu budovať budúcnosť seba a svojej rodiny.

Ukazovateľ „Miera evidovanej nezamestnanosti“, tak ako je postavený, má zmysel len z pohľadu sprostredkovateľa práce, ktorým ÚPSVaR, mimo iné funkcie, je. V žiadnom prípade však nie je objektívnym meradlom situácie na pracovnom trhu. Jeho používanie na popis stavu ani porovnávanie jednotlivých okresov či krajov neprispieva k jasnému obrazu. Je tak klamaním samých seba. Tento a viaceré ďalšie používane ukazovateľe prispievajú k deformácii obrazu stavu a bránia nachádzať skutočne účinné riešenia vo viacerých kľúčových oblastiach spoločnosti.

Druhú najchudobnejšiu krajinu EÚ urobili zo Slovenska vlády R. Fica, nie tie po nich

27.09.2023

Väčšinová mienka je dnes nastavená naopak, ale čísla a zdravý rozum nepustia. Snáď. Vraj vďaka absolútne neprofesionálnej, amatérskej, babráckej vláde p. Matoviča, p. Hegera a dokonca už aj p. Ódora (TB predstaviteľov Strany SMER SSD 24. aug. 2023) sa Slovensko za ostatné tri roky v životnej úrovni natoľko prepadlo, že dnes má vizitku druhej najchudobnejšej [...]

Robme to ako Baťa (11) Podnikatelia

15.01.2017

Tomáš Baťa pre každého z nás (politika aj úradníka a občana, zamestnávateľa aj zamestnanca, producenta aj spotrebiteľa, učiteľa aj žiaka (…) proste každého) zanechal neodškriepiteľnými výsledkami overené princípy. Jeden z mnohých[1] pre zamestnávateľov znie: Pri takomto prístupe zamestnávateľa zamestnancov zrejme netrápi pocit, že sú považovaní len za [...]

Čo bol Tomáš Baťa? Kapitalista či socialista? Či. . . ?

12.10.2016

„Veliký pokrok ve výrobě založen jest na drobných zlepšeních, projevujících se při každém kroku a pohybu člověka. V továrně mají usilovati o pokrok veškeří zaměstnanci, ovšem nejvíce podnikatel sám. Tuto největší překážku překoná podnikatel, který pochopí, že jest povolán k tomu, aby zisky, pocházející z pokroku výroby, spravedlivě rozděloval ihned [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Laco Vozárik

Ekonomika je len taká, aká je naša spoločnosť a tú tvoríme my sami

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 21761x
Priemerná čítanosť článkov: 2720x

Autor blogu

Kategórie