Založ si blog

Robme to ako Baťa (11) Podnikatelia

Tomáš Baťa pre každého z nás (politika aj úradníka a občana, zamestnávateľa aj zamestnanca, producenta aj spotrebiteľa, učiteľa aj žiaka (…) proste každého) zanechal neodškriepiteľnými výsledkami overené princípy.

Jeden z mnohých[1] pre zamestnávateľov znie:

Tomáš Baťa - citát

Tomáš Baťa – citát

Pri takomto prístupe zamestnávateľa zamestnancov zrejme netrápi pocit, že sú považovaní len za jeden z „výrobných zdrojov“. Je tiež pravdepodobné, že v takom prípade nachádza práca spravodlivé ohodnotenie a toto spolu prináša patričnú lojalitu zamestnancov k firme. Teda aj lepšie výsledky a spokojnosť oboch strán.

PS:

Na takýchto v každej dobe platných ľudských princípoch so spolupracovníkmi a spoluobčanmi spoločne budovali lepší svet pre každého.

V roku 1923 ho prvýkrát zvolili za starostu mestečka Zlín a rok nato uplatnili revolučný systém organizácie práce a odmeňovania

Za 9 rokov stúpol počet zamestnancov jeho firmy z 2,2 na 25,0 tisíc a obyvateľov mesta z 5,3 na 26,4 tisíc. Ich kúpna sila presiahla 2-násobok priemeru ČSR.

Od nich sa od roku 1925 chodili učiť Európania, Američania aj Japonci.

Prepojením svojho podniku a mesta do jedného organického celku vytvoril „nový svet“. V ňom ľudia chceli robiť správne veci a učili sa robiť ich správnym spôsobom. Systém bol zostavený tak, že sa im to oplatilo viac ako kdekoľvek inde, pretože individuálne, skupinové a celospoločenské záujmy boli vo vzájomnom súlade. Vytvoril tak ten pomyselný „spoločný povraz“ za ktorý „ťahala“ rozhodujúca väčšina.

INŠPIRUJME SA Aj MY!

PPS:

Najslávnejšími osobnosťami histórie sú najmä dobyvatelia, ktorí budovali svoje ríše či šírili svoju pravdu za cenu biedy, utrpenia aj životov nespočetného množstva ľudí. Prípadne za podobného utrpenia stavali svoje pamätníky či hrobky, ktoré dnes tak obdivujeme.

Tomáš Baťa, jeho žiaci a nasledovníci ako aj ďalší im podobní budovali svoje „ríše“ tak, že pri tom nik nezomieral a v konečnom dôsledku z toho mohli mať osoh všetci.

O tých prvých učia v každej škole. O tých druhých však v máloktorej. A ešte vo FB-skupine „Robme to ako Baťa“

 

 

[1] Z poďakovanie zamestnancom za ich blahoželanie k 25 výročiu založenia firmy. Uverejnené v podnikových novinách „Sdělení“ 4. októbra 1919, Pravdepodobne tu prvýkrát verejne použil oslovenie „spolupracovníci“.

Druhú najchudobnejšiu krajinu EÚ urobili zo Slovenska vlády R. Fica, nie tie po nich

27.09.2023

Väčšinová mienka je dnes nastavená naopak, ale čísla a zdravý rozum nepustia. Snáď. Vraj vďaka absolútne neprofesionálnej, amatérskej, babráckej vláde p. Matoviča, p. Hegera a dokonca už aj p. Ódora (TB predstaviteľov Strany SMER SSD 24. aug. 2023) sa Slovensko za ostatné tri roky v životnej úrovni natoľko prepadlo, že dnes má vizitku druhej najchudobnejšej [...]

Čo bol Tomáš Baťa? Kapitalista či socialista? Či. . . ?

12.10.2016

„Veliký pokrok ve výrobě založen jest na drobných zlepšeních, projevujících se při každém kroku a pohybu člověka. V továrně mají usilovati o pokrok veškeří zaměstnanci, ovšem nejvíce podnikatel sám. Tuto největší překážku překoná podnikatel, který pochopí, že jest povolán k tomu, aby zisky, pocházející z pokroku výroby, spravedlivě rozděloval ihned [...]

Čo odkázal Tomáš Baťa rodičom i učiteľom a čo odkázali oni jemu

04.10.2016

Možno ani dnes nie je tento postoj až tak výnimočný (Zdroj: Úvahy a projevy, rovnako aj nasledujúce citáty). Čo by mali odovzdať svojim žiakom učitelia a čo za to dostať, zhruba napovedajú ďalšie vety.. „My, ve Zlíne, nepotřebujeme pro naše děti vysvědčení. My potřebujeme, aby se naše děti naučily hleděti přímo a zostra na život, aby se naučily dobře a rychle [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Laco Vozárik

Ekonomika je len taká, aká je naša spoločnosť a tú tvoríme my sami

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 21671x
Priemerná čítanosť článkov: 2709x

Autor blogu

Kategórie