Založ si blog

Druhú najchudobnejšiu krajinu EÚ urobili zo Slovenska vlády R. Fica, nie tie po nich

Väčšinová mienka je dnes nastavená naopak, ale čísla a zdravý rozum nepustia. Snáď.

 

Vraj vďaka absolútne neprofesionálnej, amatérskej, babráckej vláde p. Matoviča, p. Hegera a dokonca už aj p. Ódora (TB predstaviteľov Strany SMER SSD 24. aug. 2023) sa Slovensko za ostatné tri roky v životnej úrovni natoľko prepadlo, že dnes má vizitku druhej najchudobnejšej krajiny EÚ. Aj toto vraj potvrdzujú všetky štatistiky.

To naozaj? Ohľadne hrubého domáceho produktu v parite kúpnej sily (HDP v PKS) na obyvateľa R. Fico už mesiace dokola opakuje túto sólo informáciu. Avšak žiadne konkrétne hodnoty a najmä vôbec nič o tom ako sme sa prepadli v čase jeho vlád.

Ako vidno, tie štatistiky (zdroj: Eurostat) ukazujú a potvrdzujú, že sa Slovensko ekonomicky neprepadlo len za ostatné tri roky. A hlavne to, že počas vlád R. Fica výkonnosť našej ekonomiky zaostala za výkonnosťou ostatných postsocialistických krajín vo výrazne väčšej miere ako za ostatné tri roky. Je teda úplne jasné, že v rokoch 2013 až 2022 podali vlády R. Fica široko aj ďaleko najslabšie výkony a že jednoznačne nasmerovali Slovensko medzi najchudobnejšie krajiny EÚ. V ich rokoch klesla výkonnosť zo 77,4 % na 70,5 % priemeru EÚ priemerným medziročným tempom – 0,99 %. V nasledujúcich troch rokoch ešte na 68,2 % , teda ročne – 0,77 %.

Samozrejme, HDP je pre väčšinu ľudí príliš imaginárna veličina. No a čo, môže si povedať. Nasledujúci graf to ukazuje už podstatne uchopiteľnejšie.

Podľa štatistík, ktorými argumentuje R. Fico, to vyzerá nasledovne. Graf. dokumentuje vývoj priemernej čistej mesačnej mzdy v skupine slobodných bezdetných pracujúcich. Podľa toho sme sa ako pracujúci jednotlivci na pozíciu druhých najchudobnejších prepadli už do roka 2019. Navyše s pomerne veľkým odstupom. Poznámka na okraj: Ide o čisté mzdy a v skupine osôb, ktoré sú zväčša ešte len na začiatku svojej kariéry, takže sa javia ako nízke.

Pri týchto číslach sa akosi automaticky natíska otázka, že aké vlastne boli vlády R. Fica, keď tie ostatné boli absolútne neprofesionálne, amatérske a babrácke? To si iste každý zhodnotí sám.

Robme to ako Baťa (11) Podnikatelia

15.01.2017

Tomáš Baťa pre každého z nás (politika aj úradníka a občana, zamestnávateľa aj zamestnanca, producenta aj spotrebiteľa, učiteľa aj žiaka (…) proste každého) zanechal neodškriepiteľnými výsledkami overené princípy. Jeden z mnohých[1] pre zamestnávateľov znie: Pri takomto prístupe zamestnávateľa zamestnancov zrejme netrápi pocit, že sú považovaní len za [...]

Čo bol Tomáš Baťa? Kapitalista či socialista? Či. . . ?

12.10.2016

„Veliký pokrok ve výrobě založen jest na drobných zlepšeních, projevujících se při každém kroku a pohybu člověka. V továrně mají usilovati o pokrok veškeří zaměstnanci, ovšem nejvíce podnikatel sám. Tuto největší překážku překoná podnikatel, který pochopí, že jest povolán k tomu, aby zisky, pocházející z pokroku výroby, spravedlivě rozděloval ihned [...]

Čo odkázal Tomáš Baťa rodičom i učiteľom a čo odkázali oni jemu

04.10.2016

Možno ani dnes nie je tento postoj až tak výnimočný (Zdroj: Úvahy a projevy, rovnako aj nasledujúce citáty). Čo by mali odovzdať svojim žiakom učitelia a čo za to dostať, zhruba napovedajú ďalšie vety.. „My, ve Zlíne, nepotřebujeme pro naše děti vysvědčení. My potřebujeme, aby se naše děti naučily hleděti přímo a zostra na život, aby se naučily dobře a rychle [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Laco Vozárik

Ekonomika je len taká, aká je naša spoločnosť a tú tvoríme my sami

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 21800x
Priemerná čítanosť článkov: 2725x

Autor blogu

Kategórie